Kutatók éjszakáján a szőnyisek

 

A Szegedi Tudományegyetem színes programkínálattal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor nem látogatható helyek nyíltak meg a Szőnyi 45 fős érdeklődő csapata előtt is. A szegedi egyetemen mintegy 500 oktató, kutató és hallgató mutatta be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok vártak bennünket kora délutántól késő éjszakáig!

Belelapoztunk régi korok iskolájának tankönyveibe, bizonyítványokat, naplókat forgathattunk, melyek segítségével egy izgalmas kvízt oldottunk meg. A helyes megoldásaink jutalmául átvettük elismerő okleveleinket.

Megtapasztaltuk mit és hogyan lát egy drón, megismerkedtünk egy naptorony modell-lel, hőkamerát próbáltunk ki.

Megfigyeltük, kipróbáltuk az aláírások valóditásának elemzését, megismerkedtünk és játszottunk Misty interaktív robottal.

A nagyobbak ajakbalzsamot, kézkrémet készítettek, a kisebbek aranyesőben gyönyörködtek, elefánt fogkrémet láttak, megcsodálták a jód periodikus reakciójait.

Kísérletet láthattunk cseppfolyós nitrogénnel. Fénycsövek világítottak a megszokott áramforrások nélkül. Láthatóvá tették számunkra a hanghullámokat. Megcsodálhattuk a szilárd szén-dioxid erejét, szépségét: füstködöt állítottak elő, hatalmas hangszórót emeltek fel segítségével, ágyú készítésére használták fel.

 

Jövőre folytatjuk a kutatást, a tudomány újabb területeivel ismerkedünk meg!