Határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos diákjaink,
Erdélybe szervezett,

Szent László király nyomában
című pályázatukkal
- 2 306 125,- Ft támogatást nyertek.
A kirándulás időpontja: 2019. október 3-7.


I. (Szent) László királyunk történeteit minden gyermek hallotta és mind tanulta is általános és középiskolás korában. A tanulmányok azonban nem teszik lehetővé mindannak megismerését, amit Szent László a mindenkori magyarság életében jelentett. Gondoljunk csupán arra, hogy a Kárpát-medencében tizenkilenc település viseli ma is a nagy király nevét. Ezek közül akad, amelyikben már alig-alig beszéli valaki nyelvünket. Hogy mégis a nép emlékezetében fennmaradt nagy elődünk emléke, a legendáknak, templomok falaira festett freskóknak köszönhető, melyek a gyermeki tudatot szólítják meg, amikor annak van ideje és beszélnek hozzánk idősebb korunkban, mert annak meg akkor van ideje.

            A Határtalanul pályázat keretében iskolánk tanulóinak alkalma nyílik a határon túli, erdélyi, székelyföldi helyeket megtekinteni. Mi sem lenne alkalmasabb turistavezető Szent László nevénél. Az előttünk álló öt nap során a hódmezővásárhelyi gyerekek felkereshetik a szent király alapította püspökség székhelyét Nagyváradot, útra kelhetnek, hogy bejárják a mondákból ismert Tordai-hasadékot Torockó mellett. A szálláshelyül szolgáló székelyföldi települések templomaiban fellelhető Szent László ábrázolások sem maradhatnak ki a programból és mi sem természetesebb, mint felkeresni egyik Szent László nevét viselő kicsiny falucskát.

            A programterv nem lenne teljes, ha útközben a magyarságtudatunkat erősítő más látnivalókat nem vennénk számba. Így eljuthatunk a parajdi sóbányába, megtekinthetjük a sókarszt jelenségeket a Medve-tó partján, vagy sétálhatunk a dualizmus-kori üdülő területén Szovátán. A Madarasi Hargitáról nyíló kilátás megmutatja a magyarországi tanulóknak, mi mindent őriztek és védtek meg a székelyek az elmúlt ezredévben, valamint az utazás alatt olyan településeken haladunk keresztül, amelyek nevét szintén a történelem és irodalom könyvek hasábjairól ismerhetünk.

Személyes ismerősök várnak ránk Torockón a Móricz családban, Rugonfalván a László családban és Székelyszenterzsébeten, a református gyülekezet közösségében, a Kincses család otthonában.

Béke az érkezőn, áldás a távozón!

 

 

A videóanyagot itt tudja megtekinteni.